Над 100 бежанци от Украйна, пристигнали през месец март в Ловеч са получили подкрепа и социални услуги от Център за обществена подкрепа и сформираният към Община Ловеч Кризисен щаб

Над 100 лица от Украйна, напуснали домовете си след започналата война между Руската федерация и Украйна, пристигнаха през месец март и са настанени на територията на Община Ловеч. Още в първите дни на „украинската криза“ Община Ловеч и сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“ развиха Програма за подкрепа на украински бежанци, пристигнали на територията на общината, в резултат на което се извърши превенция на евентуални рискове както за пристигащите бежанци, така и за децата с тях, които са почти 50 % от тях. Обхванатите лица бяха информирани и консултирани по въпроси, касаещи статута им на територията на Република България, като в момента тече процедурата за подкрепа за регистрация за временна закрила на украинските граждани в местната служба „Миграция“. Двадесет и пет лица са ползвали посредничеството на Центъра за комуникация и застъпничество пред местните институции, тридесет лица са подкрепени с предоставени дрехи, обувки, хранителни продукти (консерви), тоалетни принадлежности, играчки, лекарствени продукти. За тринадесет деца е осигурена първична медицинска грижа и стоматологична помощ. Дейността на Център за обществена подкрепа, управляван от сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“ е с широк обхват и е насочена към разнообразни целеви групи, като основни сред тях са децата, семейства и лица в риск, жители на Община Ловеч. През 2020/2021г. Център за обществена подкрепа и Община Ловеч бяха сред първите, които реагираха своевременно при извънредното положение, заради епидемиологичната обстановка в страната. Както тогава, така и сега предприетите мерки бяха своевременни и не се допусна настъпване на рискове, в резултат на непредвидените ситуации. Изпълнението на Програмата за подкрепа на украински граждани, бягащи от войната, продължава успоредно с останалите програми за подкрепа на Център за обществена подкрепа- Ловеч, насочени към българските граждани, жители на общината.

Община Ловеч и сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“ стартират кампания за подкрепа на мирни граждани, бягащи от войната в Украйна.

Сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“, съвместно с Община Ловеч стартират кампания за подкрепа на мирни граждани, бягащи от войната в Украйна. Във връзка с нарастващата хуманитарна криза, след пристигане на бягащи от войната в Украйна мирни граждани, сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“ и Община Ловеч стартират съвместна кампания за подкрепа. По информация, на посрещащи украински организации в момента по българското черноморие има над 400 семейства, които са в риск да останат на улицата, а непрекъснато пристигат още хора. Много от тях са жени и деца и нямат финансови средства за да си заплатят квартира и издръжка. В същото време много българи от цялата страна се включват като доброволци и подкрепят тези семейства като им предоставят безплатна квартира, храна и издръжка на режийни разходи, посрещат ги с превоз от границата, помагат с дрехи и вещи от първа необходимост. За създаване на организация и логистика на подкрепата на територията на община Ловеч се разкрива Координационно звено към „Център за обществена подкрепа“- Ловеч, с адрес: гр. Ловеч, кв. Дикисана, ул. Иларион Ловчански №1, бл. Октомври, партерен етаж, с електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., телефон 0876 55 25 72, както и директен канал в социалната мрежа на FACEBOOK, страницата: Ще се справим заедно- Ловеч. Координационен телефон на Община Ловеч за информация за включване в кампанията: 0886113538. Функциите на координационното звено ще са свързани с: координация на предлагащи помощ и търсещи такава; съдействие за преводи и общуване; съдействие за осигуряване на превоз и транспорт на пристигащи на границата; съдействие за настаняване на наличният жилищен фонд; комуникация с работодатели за търсене на възможности за работа/трудова заетост; реализиране на акции за събиране на дрехи/обувки/храна, според заявките; предоставяне на специфична професионална подкрепа/консултации; Логистика за насочване на дарения от обзавеждане/оборудване и вещи от първа необходимост, според заявените нужди; съдействие за първична медицинска грижа и организация грижата за децата; съдействие за подкрепа при регистриране на чуждите граждани на територията ни, след настаняването им; социална и психологическа подкрепа, включително подкрепа с храна и медикаменти във възможният ни ресурс; взаимодействие с необходимите институции за решаване на правни и административни въпроси, на приетите семейства; Желаещите да подкрепят кампанията могат да се заявят на електронен адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., на телефон 0876 55 25 72 или чрез съобщение в социалната мрежа на FACEBOOK, страницата: Ще се справим заедно- Ловеч Ето и други полезни линкове за информация: Единен информационен портал на Министерски съвет за помощ на български, украински и чуждестранни граждани. https://gov.bg/bg/ukraine

Награда за гражданско участие в категория "Взаимодействие в извънредното положение" беше връчена на Сдружение "Граждански инициативи- гр. Ловеч" , по време на Национална среща и Биенале на гражданското участие 2021

Награда за гражданско участие в категория "Взаимодействие в извънредното положение" беше връчена на Сдружение "Граждански инициативи- гр. Ловеч" , по време на Национална среща и Биенале на гражданското участие 2021. Благодаря за признанието! Приемам наградата с респект и уважение към труда и енергията, която много хора вложиха, за да не оставим нито един човек да изпадне в изолация и криза, по време на безпрецедентното извънредно положение в България през 2020г. Това взаимодействие продължи и през 2021г. и даде немалко резултати, измерени в човешки съдби. Благодаря за доброто взаимодействие и партньорство на Община Ловеч , @Форум Гражданско участие/ Citizen Participation Forum , Български център за нестопанско право-БЦНП , с които заедно успяхме незабавно, от първият ден на извънредното положение да създадем необходимата организация за да развием и обучим доброволческа мрежа, с която достигнахме и до най-малкото населено място в Община Ловеч. Образът на съвременния Дон Кихот яхнал влакчето на гражданското участие в България, носи удовлетворение и ни възлага отговорност, сподели Весела Цанкова, председател на управителния съвет на организацията. Националната среща с Биенале на гражданското участие се проведе на 24 и 25 ноември 2021г., като инициатива на неформалната Коалиция за опазване и разширяване на гражданското пространство в България между едни от най-големите мрежи и граждански организации в страната: Форум Гражданско Участие, Български център за нестопанско право, Национална мрежа за децата, Български дарителски форум, НПО портал, Платформа АГОРА, WWF България и Български червен кръст. През 2020 г. коалицията продуцира документалния филм „Ново начало – себе си в другия“ (реж. Николай Василев), с който бяха разказани историите от времето на извънредното положение у нас през пролетта на изминалата година за дейността на пет български граждански организации, една от които местния партньор сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“. Дейността на коалицията е подкрепена от Civitates – инициатива за демокрация и солидарност в Европа. Награда за гражданско участие в същата категория получи и Община Ловеч. Повече информация за събитието можете да намерите на страницата на Форум Гражданско участие/ Citizen Participation Forum в мрежата на Facebook. Проектът „Вход за граждани – ФГУ за подобряване на обществените консултации в общините“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на ФМ на ЕИП и има за цел подобряване качеството на гражданско участие и повишаване на гражданската култура и обществена активност на местно ниво.

Четири ученически проекта се реализираха, в рамките на проект „От идеи и действия към гражданска осъзнатост в училище“

„Нашето място“, „Аз мога“, „Чети, бъди модерен“ са трите наименования на четири ученически инициативи, които се реализираха, в рамките на проект „От идеи и действия към гражданска осъзнатост в училище“ Четирите ученически проекта бяха планирани и изпълнени от учениците, които преминаха през 10 тематични обучения за повишаване на тяхната гражданска компетентност и медийна грамотност. В рамките на тези проекти, учениците от ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“- гр. Ловеч, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“- с. Александрово и ОП „Панайот Пипков“- Ловеч създадоха собствени кътове, в общите пространства или в двора на училището си, в които да общуват, създават приятелства и не на последно място да мечтаят.

Прочети още...

Проведе се Кръгла маса на заинтересованите страни по проект "От идеи и действия към гражданска осъзнатост в училище"

Кръгла маса на заинтересованите страни се проведе на 29.04.2021г. в електронна среда. На срещата присъстваха представители на водещата организация сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“, на партньорите по проекта ОУ „Панайот Пипков“- гр. Ловеч, ОУ "Св. Св. "Кирил и Методий"- с. Александрово, Професионална гимназия по икономика туризъм и услуги- гр. Ловеч и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“- гр. Ловеч, представители на РУО- Ловеч, Община Ловеч, ръководители и учители и представители на ловешки училища, представители на неправителствени организации, родители и ученици, взели участие в проекта. На срещата бяха представени проекта, основните му цели и изпълнени дейности, финансиращата организация и програма, размерът на финансирането, изпълнителя и партньорите по проекта, както и резултатите от осъщественото взаимодействие.
Прочети още...

Сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“ е една от десетте организации, получили подкрепа от Вътрешна дарителска кампания на служителите от УниКредит Булбанк България срещу Covid-19.

9,156.65 лева дариха служителите на Уникредит Булбанк България на сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“ за подкрепа на дейността на организацията с възрастни и семейства, засегнати от извънредното положение, в което  се намира страната и светът заради COVID-19. С обявяване на извънредното положение, във връзка със световната пандемия на Корона вирус, Уникредит Булбанк България стартира вътрешна дарителска кампания за подкрепа на хора в уязвимо положения, засегнати не само от здравната, но и икономическа криза. Събрана сума от служителите на компанията, заедно с приноса на Фондация УниКредит, е на обща стойност 91 566.51 лева, като сумата е разпределена поравно между избраните десет организации, от които:

Прочети още...

Теленор дари 20 компютърни конфигурации на сдружение „Граждански инициативи – гр. Ловеч“, за работа с деца и младежи от Центровете за настаняване от семеен на територията на Община Ловеч.

Теленор дари 20 компютърни конфигурации на сдружение „Граждански инициативи – гр. Ловеч“, за подкрепа на деца и младежи от "Центровете за настаняване от семеен тип" от община Ловеч. С тези компютри подрастващите ще могат да продължат успешно обучението си в условията на дистанционните учебни занятия, наложени от мерките за борба с коронавируса, както и да общуват активно с подкрепящите ги специалисти от "Център за обществена подкрепа" и "Център за социална рехабилитация и интеграция" и със своите приятели от общността.

Прочети още...

Разкрива се дарителска сметка за закупуване на медицинска техника, оборудване и консумативи за МБАЛ "Параскев Стоянов"- Ловеч

Сдружение "Граждански инициаитиви- гр. Ловеч", с подкрепата на Община Ловеч, стартира дарителска кампания за набиране на средства за закупуване на медицинска техника, оборудване и консумативи за многопрофилна болница за активно лечение "Параскев Стоянов"- Ловеч, която обслужва основно населението за областта. Сред първите идентифицирани спешни нужди на МБАЛ "Параскев Стоянов" са така необходимите за лечение на Covid- 19 респиратори. Към настоящият момент болничното заведение разполага само с един такъв апарат, който обслужва пациенти на ОАРИЛ. Спешна необходимост се явява закупуването на поне още два респиратора за осигуряване дейността на лечебното заведение, в случай на идентифицирани случаи в областта. 

Прочети още...

Сдружение "Граждански инициативи- гр. Ловеч" разкрива горещи телефони към Център за обществена подкрепа и Център за социална рехабилитация и интеграция за подаване на сигнали от рискови групи

Сдружение "Граждански инициативи- гр. Ловеч" разкрива горещи телефони към "Център за обществена подкрепа" и "Център за социална рехабилитация и интеграция", за подаване на сигнали от рискови групи, във връзка с въведеното извънредно положение и превенция на разпространението на Covid- 19. Телефоните ще приемат сигнали от възрастни, хронично болни и хора в друг вид затруднения- да заявяват нужда от пазаруване на хранителни продукти и лекарства, а на вторият телефон квалифицирани психолози ще оказват психологическа подкрепа на всеки, който има нужда от подкрепа. 

Прочети още...

56 граждански организации се противопоставят на намерението за отлагане на Закона за социалните услуги чрез отворено писмо.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Ние, долуподписаните 56 граждански организации, категорично настояваме Законът за социалните услуги да влезе в действие и да се пристъпи към разработване на подзаконовата нормативна база.

Нашите организации сме ангажирани от години с подкрепата на уязвимите групи в нашето общество – деца в риск и техните семейства, възрастни хора, хора с увреждания, хора с психични разстройства, хора, преживели кризисни ситуации, жертви на насилие и др.

Прочети още...