Ученици от Езиковата с награди от националния конкурс за есе „Моето приключение в Европа с Европас“

На 6 декември 2019 г. в гр. София се проведе националната валоризационна конференция „20 години Център за развитие на човешките ресурси – „Еразъм+“ – „Changing lives, Opening minds“. Събитието се организира от ЦРЧР, в качеството му на Национална агенция по Програма „Еразъм+“ и по Програма „Европейски корпус за солидарност“ на Европейската комисия. Тази година събитието беше по-специално, защото с него Център за развитие на човешките ресурси отбеляза и двадесет годишнината от своето създаване.

Конференцията беше открита от г-жа Мария Габриел, българският еврокомисар, чийто ресор е с променено заглавие - „Иновации, научни изследвания, култура, образование и млади хора“. След нейните препоръки и обещания за подкрепа през следващия програмен период, тя връчи лично наградата на победителя в националния конкурс за есе организиран от ЦРЧР и Европас център България – Симона Матева, ученичка от 10а клас в ПЕГ „Екзарх Йосиф I“, която стана победител в категорията ученици от 7 до 9 клас. В категорията ученици от 10 до 12 клас, Бетина Бумова от 11ж клас се класира на престижното второ място, а поощрителната награда в същата категория получи нейната съученичка Мишел Емануилова. Наградите на нашите единадесетокласнички връчи изпълнителният директор на ЦРЧР г-н Петьо Кънев. Освен сертификати, нашите ученици получиха и материални стимули според класирането си – лаптоп, смарт телефон и смарт часовник.

След награждаването на учениците, бяха връчени и наградите за успешните проекти, финализирани през 2019 година, а след това се проведе пленарна сесия за обсъждане на бъдещето на Програма „Еразъм+“.

На форума присъстваха още вицепремиерът г-н Томислав Дончев, министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев, министърът на младежта и спорта г-н Красен Кралев, г-жа Моника Панайотова, заместник-министър на Българското председателство на ЕС 2018 г., г-жа Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, проф. д-р Любен Тотев, председател на Съвета на ректорите, проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, Стати Статев, ректор на УНСС, г-жа Емилияна Димитрова, председател на Национална агенция за професионално образование и обучение, г-н Петър Николов, заместник-министър на образованието и науката, г-жа Валентина Дейкова, национален EPALE координатор и г-н Николай Павлов, заместник-министър на младежта и спорта.