"Право на детство"

Сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“ се присъедини към изпълнението на Кампанията „ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННИТЕ БРАКОВЕ"

 

Сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“ се присъедини към изпълнението на Кампанията „ПРЕВЕНЦИЯ НА РАННИТЕ БРАКОВЕ", която е инициирана от група ромски деца, участници в проект „Спиране на процеса на маргинализация на ромите в Кюстендил чрез създаване на модел за развитие на общността". Проектът е на Ноу-хау център за алтернативни грижи за деца, Нов български университет. Кампанията се финансира от фондация ВЕЛУКС и се изпълнява в партньорство с община Кюстендил и фондация „Здраве и социално развитие".

През 2014 и 2015г. „Център за обществена подкрепа“- гр. Ловеч е работил със седемнадесет непълнолетни майки и техните деца. В многодетни и семейства с нисък социален статус често са установявани случаи, при които момичета в тинейджърска възраст са спирани от редовни посещения в училище, за да отглеждат по- малките си братя и сестри в къщи. За тези деца риска от отпадане от училище и ранен брак е осезаем и е необходимо да се предприемат реални мерки за подкрепа и преодоляване на тяхната предопределена от семействата им съдба. Сериозен проблем при непълнолетните майки се оказва нерегламентираното или неуреденото правно съжителство, което често води до непризнаване на детето от страна на бащата и липса на пълноценни грижи.

Кампанията в Община Ловеч ще се проведе от „Център за обществена подкрепа“- гр. Ловеч, през месец май 2016г. и ще обхване три училища- СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“- гр. Ловеч, СОУ „Панайот Пипков“- гр. Ловеч и  СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” - с. Александрово. С предвидените дейности сдружение „Граждански инициативи- гр. Ловеч“ казва „НЕ“ на ранните бракове и „ДА“ на правото на детство на всички деца. Кампанията ще направи опит да разчупи стериотипите в затворените маргинализирани общности чрез предоставяне на информация, провеждане на обучение на деца, родители и учители, относно правата на децата и възможностите за тяхната закрила.

Предвижда се провеждане на обществен форум, в който участие ще вземат деца, от обхванатите училища, както и институциите, имащи отношение към закрилата на децата. Целта на форума ще бъде да се представи позицията на децата и представители от маргинализирани общности, относно ранните бракове и възможностите за въздействие в общността за тяхната превенция.

 За повече информация: 

Център за обществена подкрепа

адрес: гр. Ловеч ул. Кирил и Методий №28, бл. Армеец; тел: 068/602 928; 0876 55 25 72

 e-mail:Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.